Advocaat, mediator of notaris vinden?

Een scheiding regelen kan je op verschillende manieren doen. Lees je daarom altijd goed in en informeer naar de voor- en nadelen van onderstaande manieren om de scheiding af te handelen.

We hebben een groot aantal mediators op een rijtje gezet, zodat iedereen kan worden geholpen in eigen provincie. Meer informatie over deze mediators kun je vinden op de pagina mediator vinden.

Er zullen spoedig advocaten worden toegevoegd aan deze zoekfunctie. Momenteel zijn er echter nog geen advocaten welke voldoen aan alle gestelde eisen. Naast deze zoekfunctie bestaat ook de zoekfunctie mediator vinden.

Er zullen spoedig notarissen worden toegevoegd aan deze zoekfunctie. Momenteel zijn er echter nog geen notarissen welke voldoen aan alle gestelde eisen. Naast deze zoekfunctie bestaat ook de zoekfunctie advocaat vinden en  mediator vinden.

Neem contact met ons op

Neem contact op met een van de specialisten uit de regio met behulp van het volgende formulier.

Een moment geduld aub.

Hoe werkt een scheiding of echtscheiding?

Wanneer je ervoor kiest om uit elkaar te gaan of te gaan scheiden, breekt vaak een emotionele periode aan. Er moeten echter belangrijke beslissingen worden genomen over het huis, de kinderen en andere zaken. Hoe gaan jullie dat regelen? Gaan jullie dit zelf doen? Schakelen jullie beiden een advocaat in? Of proberen jullie er samen uit te komen, door te scheiden zonder advocaat, met een mediator? Indien je twijfelt over hoe je dit het beste kunt aanpakken, is het verstandig de informatie op deze website goed door te lezen. Op deze manier krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten van de scheiding en hoe deze het beste kan worden geregeld.

Mediation bij scheiden, de voordelen

Tegenwoordig kiezen veel scheidende stellen voor een mediator. Mediation bij scheiden is afgelopen jaren erg populair geworden. Het voordeel van mediation bij een scheiding, is dat afspraken in gezamenlijk overleg worden gemaakt. Niet iedereen komt echter voor mediation in aanmerking. Kunnen jullie nog normaal met elkaar praten? Bij een groot gedeelte van de mensen die gaan scheiden, is dit namelijk wel het geval. Indien jullie ‘on speaking terms’ zijn, komen jullie waarschijnlijk in aanmerking voor het mediation traject. Indien je via Platform Scheiden een kennismakingsgesprek inplant, is het eerste gesprek kosteloos en vrijblijvend. Op deze manier kan je beoordelen of er een klik is met de mediator. De mediator zal jullie namelijk gedurende het gehele scheidingsproces gaan begeleiden.

Scheiden en dan?

Een veel gestelde vraag van mensen die in een scheiding liggen is de vraag ‘scheiden en dan’ of ‘scheiden en nu’. Er komt namelijk erg veel kijken bij een scheiding. Dit is zeker het geval, wanneer er een koophuis is of wanneer er kinderen in het spel zijn. Daarnaast zijn er verschillende fiscale regels op de scheiding van toepassing en is het niet mogelijk de stukken zelf aan de rechtbank voor te leggen. Wellicht dat er in de toekomst zaken veranderen, waardoor de echtscheiding anders uitpakt. Er moeten afspraken worden gemaakt, welke ook zijn gericht op de toekomst.

Scheiden en kinderen? Het ouderschapsplan

Wanneer er kinderen in het spel zijn bij de scheiding, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. Dit geldt niet voor alle leeftijden van kinderen. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om de kinderen te betrekken bij de scheiding. Over het algemeen wordt dit als zeer positief ervaren door de kinderen. Hierdoor kunnen ze de scheiding beter verwerken.

Scheiding en een koophuis

Vaak is er bij een scheiding sprake van een koophuis. Daarnaast is er een inboedel, een opgebouwd pensioen en mogelijk ook spaargeld. Afhankelijk van de gemaakte afspraken, zullen deze zaken moeten worden verdeeld. Er zal een berekening moeten worden gemaakt van deze zaken, zodat dit eerlijk kan worden verdeeld.

Alimentatie – Partneralimentatie en kinderalimentatie

Er zijn bij een scheiding ook vaak vragen over de mogelijk te betalen en de hoogte van de alimentatie. Alimentatie kan worden onderverdeeld in partneralimentatie en kinderalimentatie. Afhankelijk van het aantal jaren dat het stel is getrouwd, moet er een bepaald aantal jaar partnerlimantatie en mogelijk ook kinderalimentatie worden betaald.

Wat doet een mediator bij een scheiding of echtscheiding?

Een mediator begeleidt jullie gedurende het gehele scheidingsproces. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt er een planning gemaakt van de onderwerpen die moeten worden besproken. Deze onderwerpen worden vervolgens ingepland in 4 tot 6 gesprekken. Ieder gesprek zullen er afspraken worden vastgelegd.

Een advocaat, mediator of notaris inschakelen voor de scheiding?

Wanneer je twijfelt of je een advocaat, mediator of notaris kan inschakelen voor de scheiding, kan je je situatie voorleggen aan ons. Dit kan via de mail of door het contactformulier in te vullen. Wij kunnen dan advies geven over wat je het beste kunt doen.

Convenant / echtscheidingsconvenant

De afspraken die tijdens de gesprekken worden gemaakt, worden vastgelegd in het convenant of echtscheidingsconvenant. Deze worden door de mediator ingediend bij de rechtbank. Gemiddeld duurt het ongeveer 3 maanden om de scheiding volledig af te handelen.